Gusül Abdesti Nasıl Alınır
Bilindiği gibi; cünüb olan kişinin, hayzdan ve nifasdan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zamann kalıncaya kadar gusül abdesti alması farzdır.
Gusül abdestinin alınışı
– Gusletmek isteyen bir kimse, banyoya girmeden ”Eûzü- Besmele” çeker ve sol ayağı ile banyoya girer (Eğer banyoya girdikten sonra Besmele çekmek gerekirse kişi, Besmeleyi ağız kıpırdatmadan içinden çeker).
– “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diye niyet eder.
– Önce avret mahallini temizler (Avret mahalli; kadınlar için diz kapağı ile koltukaltı hizası arası, erkekler için göbeğin altı ve diz kapağının üstüdür).
– Önce namaz abdesti alır.
– Bundan sonra ağzına üç kere dolu dolu su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara yapmak sûretiyle çalkalar (Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder).
– Sonra burnuna üç defa su çekerek burnunu temizler, buradaki ölçü, çekilen suyun burnu sızlatacak derinlikte olmasıdır.
– Daha sonra kuru yer kalmayacak şekilde bütün vücut yıkanır. Göbek boşluğuyla küpe deliklerine su gitmesi hususuna dikkat edilmelidir.
– Önce başa, sonra sağ omuza ve sol omuza birer defa su dökülür, bu işlem üç defa tekrarlanır.
– Ayak altında su birikmişse çıkarken ayaklar yıkanır.
– Daha sonra sağ ayak ile gusledilen yerden çıkılır.
– Gusül abdesti niyeti olmadan, bütün vücudu yıkamak gusül yerine geçmez.
“Eğer cünüp iseniz iyice yıkanıp temizlenin” (Mâide suresi, 6)
Yorum ekle